Lichter Leven = minimalisme voor veelvoelers

 

Loslaten en minder ‘moeten’, dat is lichter leven


Wil jij graag alles doen/weten/meemaken?

Je zit vaak in dilemma tussen wat je eigenlijk wil en wat ‘moet’. Je voelt je verantwoordelijk en wil alles perfect doen. Je had het eigenlijk anders gewild maar durft bepaalde stappen (nog) niet te zetten. Oude overtuigingen houden je tegen en nu voelt het alsof je tijd aan het verspillen bent.

Jij:

  • Voelt je vaak rusteloos en alsof je in een sleur zit
  • Schakelt snel, bent goed in meerdere dingen
  • Hebt sterk de behoefte aan vrijheid en je eigen plan trekken
  • Hebt op alle vlakken hoge verwachtingen van jezelf

Jouw dagelijks leven:

  • Je bent breed geïnteresseerd en hebt daarom een drukbezette agenda
  • Je hebt alles maar het maakt je niet per se gelukkiger
  • Je hebt een veeleisende baan, druk sociaal leven en veel interesses
  • Je helpt graag anderen en vind het moeilijk om nee te zeggen
 

Ik ben stap voor stap gaan kiezen voor wat mij gelukkig maakt.

– Iris Schlagwein

De paradox van (on)zekerheid

De meeste mensen zoeken naar zekerheid en leggen zoveel mogelijk alles vast. Foto’s, contracten, verzekeringen, opslagruimte. En als ze dan alles onder controle hebben, voelen ze zich beperkt en willen ze vrijheid.
Alleen op vakantie ervaren ze een beetje vrijheid: dan plannen ze weinig, hebben ze weinig nodig en focussen ze op leuke dingen.

Waarom zou je dat vakantiegevoel niet in je dagelijks leven inbouwen?
Met vastzetten kun je het onbekende niet controleren, wat zou er gebeuren als je start met loslaten?

Voel je vrij

Wanneer je dingen los laat, verandert er iets in je. Je krijgt meer zelfvertrouwen, meer kennis van wat jou gelukkig maakt, en je durft daar voor te kiezen. Je ziet dat je daarmee iedereen om je heen inspireert. Wie vertoeft er niet graag in de omgeving van iemand die groots denkt? Iemand die vernieuwend is en zijn eigen pad volgt?

Weg met keuzestress

Het is mogelijk om jezelf te bevrijden van keuzestress, door in je eigen leven de keuzes tot een minimum te beperken. Het gevolg: minder verplichtingen en nooit meer doen waar je geen voldoening of vreugde uit haalt.

A calm life can be a happy life too

Er is precies genoeg

De mens wil altijd beter, hoger, sneller. Maar nóg meer kopen is absurd; van meer spullen kopen kun je nooit gelukkiger worden. Niet voor niets dat in het boeddhisme wordt geoefend in onthechten en niet verlangen. Minder spullen hebben maakt je wél blij – en het scheelt nog geld ook.

 

Wil jij je vrij voelen, geïnspireerd en 100% jezelf?

Je kiest voor de dingen waar je ogen van gaan stralen, waar je als een kind zo blij van wordt. Hoe fijn zou het zijn als je elke dag die momenten kan beleven? Als je je omringt met prachtige spullen en ontzettend lieve mensen. Die je waarderen om wie je bent en waarbij jij volledig vrij kunt zijn.

Koop geen overbodige spullen meer. Van aanbiedingen in de supermarkt, tot impulsaankopen in kledingwinkels of op vakantie. Dit werkt voor jou niet meer, want jij weet precies wat je nodig hebt om je gelukkig te voelen – en wat niet.

Je gaat keuzes maken die bijdragen aan jouw geluk, in plaats van schijnbaar onbenullige keuzes die je op lange termijn niet gelukkiger maken. Dat is de belangrijkste vraag: wat maakt mij gelukkig? Waar gaat je hart van lachen?

Herken je jezelf hierin?

– Je hebt een fijn gevoel voor sfeer en voelt je niet op je gemak als de ruimte niet ’klopt’
– Je wordt onrustig als het te druk om je heen is, met veel geluid of vervelend licht
– Regelmatig is alles teveel en dan neem je even afstand van alles en iedereen

Wil je:

– Weten wat precies genoeg is voor jou? Genoeg spullen, genoeg afspraken?
– Minderen in afspraken, prikkels, energiezuigende mensen, je volle agenda, je drukke brein?
– Genoeg rust kunnen inbouwen om weer tot jezelf te komen?

Klant Brit aan het woord:

“Wat ik leerde is: er zijn technieken om te kiezen wat je om je heen wilt hebben en wat dus niet. Er zijn methodes hoe je je omgeving stapsgewijs zo inricht zodat het voor jou fijn voelt. Wat een opluchting om het opruimproces niet alleen te hoeven opstarten. Het verbaast me hoe trots ik kan zijn op een mooi opgeruimd plankje met slechts een fractie van de spullen die er eerder op hadden gelegen. Van de nieuwe ruimte word ik daadwerkelijk rustiger.”

“Who would you be without your story?”
– Byron Katie

Doe mee met Lichter Leven

Lichter Leven is een halfjaarprogramma voor hooggevoelige mensen die behoefte hebben aan een minimalistische levensstijl


Een halfjaar lang werken we samen aan het proces van loslaten wat jou niet meer dient.

Creëer een prettige omgeving die voor jou perfect kloppend is. Niet teveel spullen en niet te weinig. De dingen om je heen waar je blij van wordt. Je weet precies wat je bezit. Het zijn kwalitatief goede spullen en het is precies wat je nodig hebt. Alles heeft een vaste plek zodat je niet meer hoeft te zoeken naar je spullen. Ook kies je bewust voor voldoende beweging en gezonde voeding, voor zingeving en geluk.

Wil je hier meer over weten?


Ga je samen met mij en een groep gelijkgestemden aan de slag om te werken aan een minimalistisch leven? Vul je emailadres in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.