Het verschil tussen opruimen en ópruimen

Kom je op vrijdag thuis – eindelijk weekend! – lijkt je woonkamer wel ontploft door de drukte van de afgelopen dagen. Moet je nu alweer opruimen? Vorig weekend had je dat al gedaan maar er is nu niets meer van te zien.

Je voelt je rustiger als je woonkamer in ieder geval een beetje op orde is, dus begin je maar gauw met opruimen. Afwas naar de keuken, prulletjes uit de weg ruimen. Even de stapels papier in de kast leggen… Komt dit je bekend voor?

Je huis ‘op orde’ hebben klinkt je als muziek in de oren

De meeste mensen ruimen elke dag wel even op. Als het even een paar dagen wordt overgeslagen slaat de irritatie toe. Dan zijn de huisgenoten de klos: ‘Zet je schoenen nou eens in de gang!’ Het voelt rommelig, vervelend, onoverzichtelijk en het is moeilijk om te ontspannen. Want in je hoofd hoor je de hele tijd dat stemmetje dat zegt: ‘Je moet nog even de woonkamer opruimen. Je moet nog éven een was opvouwen en éven de keuken schoonmaken.’

Opruimen is structuur aanbrengen

Het vervelende is dat er aan al deze klusjes nooit een einde komt. Altijd is er wel iets wat nog gedaan moet worden. Het goede nieuws is dat het dagelijkse opruimen geminimaliseerd kan worden tot 10 minuten per dag, wanneer de basis in je kasten klopt.

Ik maak onderscheid tussen dagelijks opruimen en eenmalig grondig opruimen, waarbij je de structuur in je kasten grondig aanpakt. In dat laatste geval stel je jezelf vragen als:
– wat is belangrijk voor mij?
– waar word ik blij van?
– waarmee wil ik me omringen?
– wat past niet meer bij mijn levensstijl nu?

Hier gaat het om ordenen, structuur aanbrengen, onder de loep nemen hoe je je huis wilt inrichten. Niet alleen je huis, maar ook je leven. De spullen die je bezit hangen hier nauw mee samen. Ze vertellen een verhaal. Jouw verhaal.

Roderik: “Er kwam naar voren dat mijn huis niet een weerspiegeling van mijn persoon was. Ik merkte dat ik aan het einde van een dag niet meer helemaal tot rust kwam”. Lees in het gastblog van Roderik hoe hij dit heeft aangepakt.

Welk verhaal wil jij vertellen?

In de praktijk heb ik meegemaakt dat sommige mensen om die reden bepaalde boeken in hun boekenkast hebben staan. Ze denken dat ze misschien beter of slimmer overkomen als ze Kafka in de kast hebben staan, zodat het bezoek zal denken dat ze erg belezen en breed geïnteresseerd zijn. Wie hou je dan voor de gek?
Andersom werkt dit hetzelfde. Je hebt vast weleens tegen bezoek gezegd: ‘Let maar niet op de rommel hoor.’ Omdat je toch ergens bang bent dat ze over je zullen oordelen naar aanleiding van je spullen.

Wat denken je vriendinnen over jou als je een woonkamer hebt niet zomaar in de VT-wonen kan staan?
Wat zou je schoonmoeder over je zeggen als ze ziet het aantal lege wijnflessen in de keuken ziet staan?
Hoe zou de buurvrouw over je denken als ze ’s avonds naar binnen kijkt?
Behalve wat je zelf vindt wat allemaal nog moet, neem je ook nog mee wat anderen van jouw huishouden vinden.

Lees ook het blog Wie zou je zijn zonder je spullen?

De essentie van grondig opruimen

Opruimen is knopen doorhakken. Keuzes maken. Er zijn eigenlijk maar twee belangrijke keuzes:
Wil ik dit voorwerp houden? (ja/nee)
Waar ga ik het voorwerp bewaren? Oftewel: wat wordt de vaste plek?

Op die manier ben je ergernissen aan het oplossen. Ergernissen aan zaken die anders moeten. Een hoek die leeg moet, de kast die half kapot is. De zolder die voller en voller wordt.

Dagelijks opruimrondje

Vaak bestaat je dagelijkse opruimroutine uit wegstoppen, verplaatsen of uitstellen. Je maakt daarbij geen keuze omdat je nog niet weet wat je ermee moet. Of misschien weet je het wel maar is het nét niet het juiste moment om die rekening te betalen of een knoop aan je jas te zetten.

Het ideaal is om eenmalig een grondige opruimbeurt te houden, zodat de basis in huis op orde is. Wanneer de basis klopt ziet je dagelijkse opruimroutine er ook gelijk heel anders uit. Het is niet meer verplaatsen, maar – omdat je al eerder de keuze hebt gemaakt – terugleggen op de vaste plek. Op die manier wordt het veel gemakkelijker om met een dagelijkse 10-minutenrondje alles weer op orde te krijgen en de boel overzichtelijk te houden.

 

Dit blog verscheen eerder op de Goed Leven Academie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *