Het belang van je eigen plek (+maak een moodboard!)

[ gastblog ] Je eigen veilige plekje, een thuis waar je kunt ontspannen. Klinkt dat niet fijn? Heeft niet iedereen dat gewoon altijd in zijn eigen huis? Je zou zeggen van wel, althans dat dacht ik totdat het tegendeel waar bleek te zijn.

De realisatie kwam tijdens een coaching sessie. Tijdens de sessie kwam naar voren dat mijn huis niet een weerspiegeling van mijn persoon was. Ik merkte dat ik aan het einde van een dag niet meer helemaal tot rust kwam. Eerst wilde ik het niet direct geloven, toch heb ik eraan toe moeten geven; mijn eigen huis zorgde voor een overprikkeling. Hierdoor ontbrak de ontspanning aan het einde van de dag, die ik nodig heb om de volgende dag weer vol energie te beginnen.

Waarschijnlijk is het er onbewust ingeslopen en hebben de prikkels zich langzaam opgestapeld. Afgeleid door de waan van het leven: familie, werk, relaties en sport, heb ik te weinig aandacht gegeven aan het plekje wat mij het meest dierbare is, mijn eigen huis.

Mijn leven is het afgelopen jaar in veel opzichten veranderd, van jarenlang samenwonen weer terug naar alleen wonen. Voor werk steeds naar verschillende opdrachten bij klanten. Soms is het goed om je leven eens onder de loep te nemen, stil te staan en af te vragen: Waar voel ik me prettig bij? Is dit nog steeds wat ik wil?

Wat is voor mij belangrijk?

Op advies van mijn coach ben ik begonnen met het maken van een moodboard om zo inzichtelijk te maken wat voor mij het veilige plekje is en waar ik me altijd op mijn gemak zal voelen. Wat is voor mij belangrijk?

Op Pinterest heb ik meteen een account aangemaakt en ik ben aan het ‘pinnen’ geslagen met afbeeldingen van indelingen en meubels die me aanspraken. Eigenlijk alles waarvan ik dacht dat in mijn ideale interieur thuishoort, puur op gevoel. Als ik er langer dan een paar seconden naar keek en ik had het nog niet opgeslagen, hoorde het niet in mijn huis thuis, was mijn gedachte.

Over een periode van twee maanden heb ik mijn moodboard bij elkaar gezocht. Soms ben ik er echt voor gaan zitten, soms kwam ik toevallig een mooie stoel tegen. Mijn uitgangspunt was dat een afbeelding alleen op mijn bord terecht komt als ik er direct een goed gevoel bij heb.

Op basis van de opgeslagen afbeeldingen worden er ook aanbevelingen gegeven van wat je misschien ook interessant zou vinden en andere gebruikers ‘pinnen’ jouw afbeeldingen ook. Heel behulpzaam en leuk om te zien.

Mijn moodboard: voorkeur voor boekenkasten en groen

Mijn eerdere ervaring met meubels uitzoeken was dat het vooral een compromis sluiten was, zeker als je het samen uitzoekt. In een meubelzaak zag ik elke keer wel wat moois, maar paste het niet in mijn interieur. Ik kreeg het gevoel dat mijn smaak elke keer veranderd was.

Als snel zag ik dat dit allemaal wel mee viel, ik zag in mijn moodboard een zekere overlap ontstaan in wat ik beschouwde als mijn interieur. Ik blijk een voorkeur te hebben voor grote boekenkasten, een licht interieur met grote ramen en een mooi uitzicht op het groen van de natuur.

Wat maakt mijn plekje mijn eigen plekje?

Met mijn coach heb ik mijn moodboard uiteindelijk doorgenomen aan de hand van een aantal vragen:

• Wat staat er centraal?
• Zijn er terugkerende symbolen, bijvoorbeeld cirkels, bomen, golven of bergen? Wat zou de achterliggende betekenis kunnen zijn?
• Zijn er terugkerende thema’s, bijvoorbeeld plezier, verbinding, creativiteit of vrijheid?
• Zijn er krachtige of inspirerende plekken?

Uit deze vragen, geprojecteerd op mijn moodboard, kwam naar voren dat de boeken centraal staan voor mijn kennis en dat dit voor mij één van de pijlers in mijn leven is. In de meeste afbeeldingen van een boekenkast staat er vaak een comfortabele stoel naast. Vanuit zo’n stoel en door grote ramen observeer ik graag veilig de wereld buiten.

Licht, gek genoeg altijd in de vorm van een lamp met meerdere lichtpunten, zijn daar ook een onderdeel van. Mijn coach benoemde het alsof ik hiermee wil zeggen: ‘kijk, hier ben ik’.

Kleine dingen maken een wereld van verschil

Inmiddels ben ik begonnen met het doorvoeren van mijn moodboard in mijn huis, ik heb mezelf voorgenomen om stap voor stap elke maand iets aan te passen. Ik ben klein begonnen door mijn boekenkast een centrale plek te geven in mijn woonkamer. Ik heb ‘m opnieuw ingedeeld, een paar foto’s aan de muur gehangen en planten neergezet, dat geeft sfeer.

Alleen al het ordenen van mijn boekenkast maakt voor mij een wereld van verschil. Elke keer als ik naar mijn boekenkast kijk geeft mij dit een gevoel van rust, dit is goed zoals het nu is. Soms kan het zijn dat een aanpassing niet werkt, dat is prima. Soms moet je afscheid nemen van spullen en hebben zij hun doel gediend. Stapje voor stapje kom ik er en heeft dit hele proces mij heel veel inzicht gegeven wie ik ben als persoon, op een manier die ik van tevoren niet had verwacht. Je kunt niet alles in één keer perfect doen, dat is ook zo in het leven.


Geschreven door Roderik, natuurliefhebber, sportief, met een passie voor computers

Maak heel concreet in wat voor omgeving jij wil leven. Kijk vooral naar wat je rustiger en blijer zou maken. Lees ook het blog Hoe wil je dat je huis eruit ziet?

1 gedachte op “Het belang van je eigen plek (+maak een moodboard!)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *