overzicht

Met rust en overzicht het nieuwe jaar beginnen

Aan het einde van het jaar blikken veel mensen terug op het jaar dat geweest is en kijken ze vooruit naar het jaar wat komen gaat. De dagen rond de jaarwisseling bieden een moment om stil te staan. Om te evalueren of de koers die je vaart, wat bijgestuurd moet worden. Je creëert overzicht en dat levert meteen allerlei goede voornemens op. Want komend jaar ga je dingen écht anders doen.

Ik mijmer graag mee en schrijf hele A4-tjes vol deze dagen. Voor mij was het afgelopen jaar heel leerzaam. Het hoogtepunt was dat ik naar the School for the Work van Byron Katie ben geweest. Het heeft ervoor gezorgd dat mijn leven op alle gebieden vrijer is geworden: ik voel meer verbinding in m’n relaties, vriendschappen hebben zich verdiept en ik voel me veel energieker.

“The past is behind, learn from it. The future is ahead, prepare for it. The present is here, live it.” – Thomas S. Monson

Als ik vooruit kijk, staan er in 2018 ook mooie dingen te gebeuren. De online cursus Ruim Je Leven Op gaat weer van start en ik heb nu al zin om al die inspirerende opruim-verhalen te horen! Verder ga ik een boek over loslaten uitbrengen en blijf ik nog steeds in oppashuizen wonen.

Rommel vertroebelt je blik

Nu denk je misschien: wat heeft terug- en vooruitblikken nu met rommel te maken? Tijdens het opschrijven hoe mijn afgelopen jaar is geweest, vroeg ik me af: wat zou er gebeuren als je in deze laatste week van het jaar niet alleen op 2017 hoeft terug te kijken, maar ook op alle voorgaande jaren? Zonder een afgebakende tijd zou het een stuk moeilijker worden. Het kader van één jaar, van januari tot en met december en van winter tot en met herfst, is juist fijn om het overzicht te bewaren.

Het ontbreken van overzicht is waar we ons in het huishouden vaak aan ergeren. Logisch, want in je huis word je herinnerd aan je studie in 2007 (boeken) en de vakantie met een ex in 2008 (handdoek) en die keer dat je 5 kilo lichter was (kerstjurk van 2015) en… alles loopt door elkaar. Zou het niet veel fijner zijn om daar overzicht in te hebben? Om zaken af te sluiten als ze niet meer relevant zijn?

Permanent terugblikken

Het gaf me het volgende inzicht: spullen zijn eigenlijk een permanente aanwezigheid van je terugblikken en vooruitblikken. Het zijn voornemens en herinneringen die tastbaar zijn geworden. Wanneer je probeert vooruit te kijken met al die spullen om je heen… heb je binnen no time geen overzicht meer.

Het gaat hier niet om dingen die nuttig zijn – de gebruiksvoorwerpen.

Ik bedoel spullen die je eerder nodig had maar nu niet meer. Maar ze zijn er nog wel (dingen van vroegere hobby’s, studieboeken, puzzels waar je kinderen te groot voor zijn, te kleine kleding, oude schoenen die nog niet ‘op’ zijn).

Of spullen die je dacht nodig te hebben, maar die je nog niet hebt gebruikt (hobby’s die je toch niet zo leuk vond, boeken, stuk of 26 te-lezen-tijdschriften, kleding met 70% korting, knutselprojecten, schoenen die net te klein zijn, gekregen cadeautjes).

Overzicht over wat je bezit

Spullen kunnen een terugblik zijn van misschien wel 15 jaar geleden. Ze blijven maar in je blikveld staan. Ze blijven maar aandacht vragen: “zie mij, denk aan mij!”

“To design the future effectively, you must first let go of your past.” – Charles J. Givens

Wanneer je toch bezig bent met het jaar overzien en plannen maken voor het komende jaar, kijk dan ook kritisch naar je spullen.

Wat wil je niet meer om je heen hebben in het nieuwe jaar? En wat wel?
Misschien wil je wel nieuwe dingen om je heen hebben in het nieuwe jaar? Wat is dat?

Gaan de goede voornemens dit jaar wél waargemaakt worden?

De dagen rond Oud en Nieuw zijn vaak een beetje gekke dagen, waarop we in een soort wachtstand zitten. We nemen de tijd om bij te komen van kerst. Je kunt de gourmet-set weer opruimen, evenals de cadeautjes die je met kerst hebt gekregen. Het is tijd om alles letterlijk een plekje te geven, maar ook figuurlijk een plekje te geven: wat is er allemaal gebeurd de laatste tijd?

Deze week zoom ik uit en krijg ik overzicht. Het wordt duidelijk wat niet meer ‘past’. Ik zie helder welke bezigheden, voorwerpen of verplichtingen als ballast voelen, zodat ik die los kan laten. Daarna ga ik weer over tot de orde van de dag en voel ik me ontspannen en in control.

Maak deze week schoon schip in je spullen, dan hoef je je met die permanente terugblikken in 2018 niet meer bezig te houden.

Zin gekregen om korte metten te maken met de rommel om je heen? Doe mee met de online cursus Ruim Je Leven Op. We beginnen zaterdag 6 januari met een groep gelijkgestemden, zodat je er niet alleen voor staat!

 

Dit blog verscheen eerder op Goed Leven Academie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *