In 2015 verslond ik Ted-talks bij het leven. Waar een ander gezellig een Hollywoodfilm opzette (was er toen eigenlijk al Netflix?!) binge-watchte ik de korte filmpjes van Ted.com. De ene spreker was nog boeiender dan de ander. Hun ideas worth sharing inspireerden me enorm om mijn eigen weg te volgen. Mijn droom in die tijd? Zelf een keer op dat Ted-podium staan.

En guess what? Afgelopen week ben ik uitgenodigd om te komen pitchen voor een TedX-talk in Nederland! Dat houdt in dat ik nog niet zeker ben van een plek op het podium, maar dat ik in ieder geval met een coach ga werken aan mijn verhaal en het mag pitchen voor de TedX-jury. Hier deel ik wat korte notities en hersenspinsels die ik ga meenemen in de voorbereidingen.

My idea worth sharing

Een huis, vaste werkplek of regelmatig inkomen heb ik niet meer en door deze schijnzekerheden los te laten voel ik me vrijer dan ooit. Door je thuis te voelen in jezelf ben je voor geluk niet meer afhankelijk van zaken buiten je – die immers elk moment kunnen veranderen – waardoor je eindelijk tot rust kunt komen.

Waarom wil ik dit delen met een groter publiek?

Ogenschijnlijke zekerheden als de perfecte baan, auto, koophuis en een relatie lijken zaken om keihard voor te werken, maar wat als je het allemaal hebt en het blijkt niet de oplossing te zijn voor een gelukkig leven? Een dilemma waar Generatie Y mee worstelt, met als gevolg burn-outs, depressie en algehele ontevredenheid. Ik laat zien dat het mogelijk is om uit de ratrace te stappen en hoe dat voelt. Het is niet mijn doel dat het publiek massaal zijn huis verkoopt, wel deel ik graag de mindset die maakt dat ik me zeker voel, zonder al teveel zekerheden.

Er was eens…

…een meisje van 29 jaar dat haar baan opzegde, haar relatie beëindigde en noodgedwongen bij haar zwangere zus woonde. Zonder spaargeld, zonder spullen, zonder plan voor de toekomst. Klinkt dat als een recept voor ellende?

Dat meisje ben ik en ruim twee jaar later ziet mijn leven er zo uit: als moderne nomade woon ik elke 3 tot 4 weken op een andere plek. Als huisoppas verzorg ik poezen en planten van vakantiegangers. Ik heb geen vaste plek nodig om me thuis te voelen, want het thuis-gevoel zit in mij. Ik kan locatie-onafhankelijk werken, heb afgelopen winter in Curaçao en Thailand een boek geschreven en zelf uitgegeven – mijn oplossing voor een toekomst waarin niets onmogelijk is.

Mijn waardevolle lessen

Mijn waardevolle lessen uit het verleden zijn dat je leven van het een op andere moment op zijn kop kan staan – ik verloor mijn vader toen ik 14 was en kreeg een ernstige hernia toen ik 23 was. Ik leerde: alles wat een gevoel van zekerheid geeft, kan veranderen, dus laat je geluk niet afhangen van externe zaken.

Lidewij Edelkoort voorspelde in 2012 dat het tijdperk van individualisme voorbij is en dat een nieuw nomadenbestaan zich ontwikkelt: mensen die geen belang hechten aan dingen, geen huis meer hebben en vanaf overal ter wereld werken. That’s me.

Korte biografie

Ik ben Iris Schlagwein (31), opgegroeid in Noordwijk, eerst opgeleid als bètastudent maar haalde daarna mijn diploma in Bachelor of Theatre Design. Het analytische en creatieve denken combineer ik in mijn werk als schrijver, spreker en coach, waarin ik 100% mezelf ben: oprecht, kwetsbaar, nuchter en tot vervelens toe positief. Vorig jaar nam ik deel aan the School for the Work van Byron Katie en dat heeft mijn mindset voorgoed veranderd. Ik werd me extra bewust: ik kan geen advies geven over hoe iemand het beste zijn leven kan leiden, ik kan alleen maar mijn ervaringen delen en dat is dus wat ik graag doe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *