Ben ik zoekende of hou ik van verandering?

Deel op facebook
Deel op email

Veel zien, doen en leren = veel verandering

Sinds ik bijna drie jaar geleden mijn leven omgooide, ben ik naar een hogere versnelling geschakeld. Dat viel mijn oudste vriendin ook op: “Jeetje, wat gebeurt er veel in jouw leven. Ben je zoekende of geniet je juist van al die verandering?”
Ik noem haar mijn oudste vriendin omdat ik haar van al mijn vriendinnen het langste ken, namelijk vanaf dat ik 11 jaar was. Omdat we elkaar maar een of twee keer per jaar zien, is het logisch dat we altijd veel te bespreken hebben. Maar deze keer wist ik bijna niet waar te beginnen…

Een terugblik kan echt niet meer. Of toch?

Januari is al volle bak aan de gang en dat betekent dat het nu toch wel klaar is met de nieuwjaarsborrels, 2018-lijstjes en terugblikken. Maar mocht je geen idee hebben van mijn roerige 2018… het was het jaar waarin ik:

 • een boek schreef en uitbracht
 • van alles deed om mijn boek te promoten, kijk maar
 • als huisoppas woonde in Leiden (3x), Amsterdam (2x), Almere, Den Haag (3x), Brugge, Noordwijk, Arnhem, Delft, Wassenaar (2x) en Scheveningen
 • en reisde door Thailand, België, Italië, Spanje en Frankrijk.
  Ben heel dankbaar voor degenen die onderdeel waren van dit mooie avontuur!

Ben ik zoekende?

Kortom, er gebeurt nogal veel. Dus… ben ik zoekende of geniet ik juist van al die veranderingen? 

Ja, ik ben zoekende. Maar niet zoals een verdwaalde persoon die met de ziel onder de arm zoekende is wat toch allemaal het nut is van dit vermoeiende leven.

Ja, ik hóu echt van al die veranderingen. Ik ben eerder zoekend als een kind dat op onderzoek uitgaat. In plaats van alles tot in de puntjes te plannen, laat ik ruimte open en ben ik bereid om vaststaande zaken rigoureus om te gooien. Als een ware taoïst geef ik me over aan de stroom van het leven. Hoe dat er ongeveer uitziet? Ik zal een beeld schetsen van de laatste paar weken van 2018, want in die tijd is er bijna evenveel gebeurd als in een jaar zou kunnen gebeuren. (Lieve oudste vriendin, lees je mee?)

Een tegenvaller opent deuren

Begin november zou ik meditatieles geven bij een yoga- en meditatieretraite in Friesland. Dat dit niet door ging, was de katalysator van een periode van Grote Ontwikkelingen. Een tegenvaller of vervelend nieuws heeft altijd een keerzijde. Als je daarvoor openstaat, zie je dat eigenlijk niets verkeerd of vervelend is. Zo ook in dit geval.

Ik zou een aantal dagen voor en na het retraiteweekend in Friesland verblijven, voordat ik in Amsterdam weer een oppas-adres had. Maar omdat de retraite niet door ging had ik een aantal dagen ‘vrij’. Geen onderdak, maar ook niet de verplichting om op een huis te passen.

Dus, wat zou ik eens doen met dit weekje dakloos zijn? Ik begon al te fantaseren… Ik kon een last-minute naar de zon boeken. Of een week bij mijn moeder of een vriendin logeren. Of lekker alleen een midweek in een vakantiehuisje in een Nederlands bos doorbrengen?

Verrassing: op naar Valencia!

Het werd niets van dit alles, want goede vriend en coach Raymond Zijderhand plaatste een bericht op Facebook:

Zondag vertrek ik met de auto vanuit Valencia naar Nederland. Ik ga onze vertrouwde Nissan in Nederland brengen en een camper ophalen. Dit maakt dus dat ik vanaf komende week 4 dagen on the road naar Nederland ben. Ik wil dit heel graag samen met iemand doen die 1 op 1 gecoached wil worden onderweg. Zo kan er iemand getransformeerd worden en ik tegelijkertijd mijn passie leven.

So, who is in for something like this? Doorbraken, transformatie, oefeningen, jezelf echt leren kennen, je passie ontdekken, mooie gesprekken, huilen, lachen, ‘s ochtends niet weten waar we in de avond slapen! Wie wil uitpluggen uit zijn of haar ‘normale’ leven en van Valencia tot Nederland met mij roadtrippen?

Je kunt je voorstellen dat ik direct een JA voelde! Ik belde Raymond om af te spreken, boekte mijn ticket en nog geen 48 uur later zat ik in het vliegtuig naar Spanje.

Reis naar mijn hart

Een hele zaterdag had ik de tijd om Valencia te bekijken en op zondagochtend vroeg stond Ray met de auto voor mijn hostel. De reis kon beginnen.

Raymond daagde me uit om mijn hart te openen en te luisteren naar wat het me allemaal vertelde. Dat was hard nodig, want mijn verstand was de laatste tijd teveel aan het woord geweest. De overtuiging ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ hield me tegen om te groeien. Ik paste me aan aan wat normaal gevonden wordt, aan wat mijn omgeving van mij kent.

Ik kon de overtuiging loslaten en hierdoor werd duidelijk dat verdergaan met Ruim Je Leven Op niet meer bij me paste. Drie jaar geleden startte ik als ondernemer en in deze tijd heb ik zelf een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Maar dit niet echt doorgevoerd in mijn bedrijf, waardoor de inhoud niet meer klopte met wat ik de wereld te brengen heb. Tja, zo logisch eigenlijk.

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ – Johan Cruijff

Bedrijfsplannen omgooien… what’s next?

Toen ik eenmaal in mijn hart voelde dat het klopte om met Ruim Je Leven Op te stoppen, kon ik er niet meer onderuit. Ik ging geen online cursus over opruimen meer geven, geen blogs over minimalisme meer schrijven of dames met overvolle kasten naar een lichter leven coachen.

Maar ik had nog niets nieuws? Geen nieuw plan, geen nieuwe richting. Beetje dom om dan zomaar alles stop te zetten?

Ik voel een diep vertrouwen dat er wel iets nieuws zal komen. Het besluit om te stoppen was geen rationele beslissing, meer een weten. Dan kán ik er natuurlijk in mijn hoofd lang tegen blijven vechten, of zaken toch half blijven doen, maar uiteindelijk wint het hart toch. Ik heb geleerd daarop te vertrouwen en een moeilijke keuze is daardoor helemaal niet moeilijk meer. Dus hop, knop om en actie.

verandering
Tussendoor duikjes nemen in de frisse Franse zee om alle ballast van me af te laten spoelen

Ook in mijn relatie verandert er iets

Tijdens de coachingsoefeningen werd duidelijk waar ik afstand van moest nemen, om werkelijk mijn hart te volgen. Dus was het niet heel gek dat ik tijdens deze vier dagen ook helder inzicht kreeg in mijn relatie. Ik had al een tijdje dingen goed gepraat. Ik was om de goede vrede te bewaren akkoord gegaan met zaken waar ik diep van binnen niet akkoord mee wilde gaan. Oeps.

Geen wonder dat dingen niet lekker stroomden, dat bijvoorbeeld de yoga- en meditatieretraite in Friesland niet doorging. Geen wonder dat er in mijn relatie al een tijd veel minder verbinding te voelen was. Het was hoog tijd dat ik liet horen wat ík wilde en belangrijk vond.

Toen ik terug in Nederland was en dat daadwerkelijk begon te doen, niet alleen tegen mijn vriend maar tegen iedereen, merkte ik hoe hoog die nood eigenlijk was. Mezelf kleiner maken, daar was ik he-le-maal klaar mee. Ik wilde groots en meeslepend! Niet voor niets dit de theme-song van de roadtrip:

De roadtrip dwars door Spanje, Frankrijk en België, zorgde inderdaad voor een grote transformatie. En mooie gesprekken, huilen, lachen, ‘s ochtends niet weten waar we in de avond slapen? Check!

Ervaren op zielsniveau

Op hartsniveau had ik tijdens de roadtrip-coaching veel geleerd. Nu was het zaak om met dit gevoel in verbinding te blijven. Hoe kon dat beter dan een reis naar de ziel, om de geleerde lessen ook op zielsniveau te ervaren. Begin december, precies vier weken na de trip naar Valencia, zou ik deelnemen aan een Ayahuasca-ceremonie.

“Mannelijk/vrouwelijk bestond niet, ik was ziel. Ik was onder water, ik vloog. Dan weer zat ik ergens in, zo warm en klein en geborgen. Ik maak me klein en voel me geliefd. Ik ben tegelijk de moeder als het kind, zowel man als vrouw, de observer en de meemaker, micro en macro. Ik ervaar van meerdere kanten en dat allemaal tegelijk, van binnen en van buiten. Ik reis en dans op het ritme van de drums, ik ben thuis.”
Lees hier verder over mijn ervaring

Deze ceremonie gaf me de ervaring dat ik helemaal compleet ben – en dan bedoel ik niet het weten, maar het echt voelen. Ik ben een perfect wezen waar alle wijsheid en alle liefde al in zit. Dit was tijdens de ceremonie, maar de impact ging veel verder.

Einde van een cirkel

Ik kan nog geen woorden geven aan het waarom en hoe, maar de uitkomst was dat ik inzag en helder voelde dat mijn relatie ‘klaar’ was. Dat het samenzijn met die geweldig lieve man zijn doel gediend had. Ik had mijn lessen van hem geleerd en moest nu verder. Niet eerder heb ik meegemaakt dat een relatie zo liefdevol, vol begrip en openheid, eindigde.

Alles verloopt in cirkels, dezelfde golven komen telkens terug. Nu voelde ik heel duidelijk dat er een cirkel rond was gemaakt, dus ik nam rustig de tijd om alles te verwerken. In mijn oppashuizen in Den Haag en Wassenaar, in de laatste twee weken van het jaar, was het tijd voor ultieme zelfzorg. Voldoende lichaamsbeweging, duikjes in de zee, weinig schermtijd, gezonde voeding en inspirerend leesvoer: de rust was wedergekeerd.

En dat allemaal in acht weken tijd

Je ziet, in acht weken tijd kan er veel gebeuren. Zo’n grote verandering is niet voor iedereen wenselijk, daar ben ik me van bewust. Het is een ander verhaal als je het gevoel hebt vast te zitten in je huidige situatie. Als je al jaren in hetzelfde kringetje ronddraait en daar klaar mee bent. In dat geval kan het een opluchting zijn om te weten dat alles verandert. Maar… dan moet er wel ruimte voor zijn – voordat het je opgelegd wordt in de vorm van een crisis.

In hoeverre gun jij jezelf die ruimte? Zijn er genoeg lege dagen in je agenda, waarin je je kunt overgeven aan waar je behoefte aan hebt? verandering

Dus. Ben ik zoekende of geniet ik juist van al die veranderingen?
Alles wat leeft, verandert. Ik dus ook and I love it.

 

 


Steun je lokale schrijver
Ben je op de een of andere manier geraakt of geïnspireerd door mijn schrijven? Heeft het je geholpen om je perspectief te veranderen? Mocht je het leuk vinden om iets terug te doen, kun je me op de volgende manieren supporten:

 • Laat een reactie achter onder dit bericht op of social media, alleen al een emoticon laat me weten dat je meeleest en -leeft!
 • Deel mijn website of een van mijn blogs op jouw social media en tag me in je bericht. Ik ben actief op Facebook, Instagram en LinkedIn.
 • Tip je baas dat ik in te huren ben om een lezing te geven.

 

 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

En kun je een tientje missen? Donaties maken het mij mogelijk om nog meer mooie, onafhankelijke content te schrijven. 

Mijn dank is oneindig!

Deel op facebook
Facebook
Deel op email
Email

2 reacties op “Ben ik zoekende of hou ik van verandering?”

 1. Iris ik jou een dappere meid.
  Je stelt je open voor verandering ondanks het feit dat je weet wat dit gaat worden.
  Er zullen mensen zijn die niet geheel begrijpen waar je mee bezig bent. Dat hoeft ook helemaal niet. Het feit dat je jou stappen deelt laat zien dat jeeen krachtig persoon bent.
  Natuurlijk ben je zoekende en dat zorgt voor verandering.
  Ik hoop dat je vindt waar je naar op zoek bent of er achter komt dat je het al bezit.
  Geniet van alle mooie dingen om je heen.

  Lieve groet van Donate ❤️

  1. Ahh dankjewel Donate, super lief! Zo fijn om te lezen. Ja, het voelt goed om de stappen te delen, geeft mij zelf ook weer inzicht. Dankjewel en veel liefs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Iris Schlagwein draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches