Interviews

De juiste dingen en mensen verschijnen op je pad

1 november 2018

“Dingen gebeuren met een reden, zo ervaar ik dat. Als je er open voor staat, zie je de juiste dingen en mensen op je pad verschijnen. Als kleine mensjes staan we niet op onszelf, we zijn onderdeel van een groter geheel. Als ik naar de natuur kijk, zie ik dat dingen ‘gewoon’ groeien en bloeien. Mijn hart klopt ook zonder dat ik daar iets voor hoef te doen. Dat geeft mij het vertrouwen dat er voor mij gezorgd wordt. Ik kan niet precies zeggen door wie of wat. Soms noem ik het God, Tao of ‘al dat is’, maar ik hoef het niet in een woord te vatten of te begrijpen. Het vertrouwen is voor mij genoeg. Ik ben geïnspireerd door de Tao Te Ching, een eeuwenoud geschrift van het taoïsme. Daarin staan 81 verzen, waarvan er ook een paar in mijn boek staan. Die wijsheden passen erg bij hoe ik in het leven sta.”

13 oktober 2018

Drie heftige gebeurtenissen duwden Iris Schlagwein, zo realiseert ze zich achteraf, het pad op dat leidde naar haar huidige bestaan. Een bestaan zonder elektriciteitsrekeningen of afbetalingen, zonder spullen zelfs: “Alles wat ik nodig heb, zit in een handbagagetrolley”.

21 juli 2018

Huis noch haard maar wel thuis bij jezelf. Iris Schlagwein verruilde haar koophuis voor een leven vanuit een koffer. Die vrijheid en avontuur bevallen uitstekend. Over haar proces van loslaten en thuiskomen bij jezelf schreef ze een boek. 

14 juli 2018

“Of het nu in binnen- of buitenland is, het onderweg-zijn brengt me prachtige ontmoetingen. Zowel met de huiseigenaren als onbekenden gaan gesprekken gauw de diepte in en daar geniet ik van. Het voelt alsof ik elke dag een beetje op vakantie ben en mag ontdekken wat voor moois er na elke straathoek te vinden is.”

9 juli 2018

Haar bewegingsvrijheid is heilig. In de loop van haar leven moest ze een aantal klappen incasseren die haar hebben gemaakt tot wat ze nu is: een moderne nomade. “Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze een zeker en stabiel leven leiden omdat ze een huis bezitten, een relatie hebben of gezond zijn. Maar die zekerheid is een illusie. 
Ik heb mijn vader verloren op mijn 14de en kreeg ik een hernia op mijn 23ste. Terwijl ik dacht dat ik alles perfect voor elkaar had, stond mijn leven van het ene op het andere moment op zijn kop. Nu heb ik geleerd om die schijnzekerheid los te laten. Uiteraard maak ik wel plannen, maar als daar iets tussenkomt, kan ik dat ook heel gemakkelijk loslaten.”

24 mei 2018

“Als ik het zat ben dan verander ik mijn leven weer. Dat heb ik geleerd toen mijn vader overleed: het leven is kort en dus moet je niet vasthouden aan een plek waar je eigenlijk niet wilt zijn.”

18 mei 2018

Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 14: Iris Schlagwein (31).

Interview door Linda de Munck

Podcasts

Podcast met Susan Dullink

Susan: “Thuiskomen bij jezelf betekent dat je stappen zet om steeds meer jezelf te kunnen zijn. Op het gebied van relaties, werk, wonen, alles eigenlijk. Ik ga met Iris in gesprek over haar keuzes, hoe vrij ze leeft en wie haar inspiratiebronnen zijn.

Podcast met Jelmer de Boer

Jelmer de Boer: “Iris heeft geen huis maar is niet dakloos. Ze past al een aantal jaar op huizen van anderen en heeft zo enorm lage woonlasten. Dat geeft haar best wat vrijheid. Dus daarom praten we erover.”

Podcast VPRO radio

Lotte van Gaalen: “Een driedelige radioserie over je plek in het gezin. Hoe is het om als oudste op te groeien? Wat betekent het om geen broers of zussen te hebben? En hoe beleven jongste kinderen hun positie?” 

Blogs

6 juli 2018

Iris deelt heel open haar eigen verhaal. Over haar jong overleden vader. Over het moment waarop haar lichaam haar in de steek liet. En over het moment waarop ze wegfietste van haar relatie en haar huis. Hoe ze leerde los te laten. In dit boek laat ze ook zien hoe je om kunt gaan met kritiek en hoge verwachtingen. En hoe je zorgeloos kunt leven. Want waarom maken we het onszelf soms zo moeilijk? Veel van onze ‘onvrijheid’ heeft te maken met zekerheden waar we ons wanhopig aan vastklampen. Een X bedrag op de rekening. Die vaste baan die eigenlijk helemaal niet leuk is. Misschien zelfs wel die partner waar je lang niet zo blij meer mee bent als in het begin, maar die je liever hebt dan de onzekerheid van opnieuw beginnen.

15 juni 2018

Het lijkt te mooi om waar te zijn en in de praktijk is het dat vaak ook: een 4-urige werkweek. Maar daar gaat het dan ook niet om. Het gaat om een vrij leven. Minder stress en meer tijd voor jezelf. Locatie-onafhankelijk kunnen zijn en vooral niet in het keurslijf van een 9 tot 5 kantoorleven. Maar hoe?

Samenwerken?

Inspirerend idee voor een video, artikel, lezing, workshop of podcast?

Spiritualiteit, bewustzijnsgroei, persoonlijk leiderschap, filosoferen over de zin van het leven, mannelijke/vrouwelijke energie en leven vanuit je zielsmissie.

Dat zijn onderwerpen waar ik blij van wordt en waar ik graag over in gesprek ga. Jij ook? Laat het me weten via info@ruimjelevenop.nl. Laten we onderzoeken hoe we tot iets moois kunnen komen!