Interview door Linda de Munck

Interviews

november 2018

november 2018

13 oktober 2018

Drie heftige gebeurtenissen duwden Iris Schlagwein, zo realiseert ze zich achteraf, het pad op dat leidde naar haar huidige bestaan. Een bestaan zonder elektriciteitsrekeningen of afbetalingen, zonder spullen zelfs: “Alles wat ik nodig heb, zit in een handbagagetrolley”.

6 augustus 2018

Maak kennis met Iris Schlagwein (31), een Nederlandse fulltime huisoppas die eind juni enkele weken verbleef in een appartement bij het Graaf Visartpark in Brugge. Als onafhankelijke jongedame zocht ze twee jaar geleden haar definitie van vrijheid op en leeft ze sindsdien als een moderne nomade. Wij gingen haar dus eens opzoeken…

21 juli 2018

Huis noch haard maar wel thuis bij jezelf. Iris Schlagwein verruilde haar koophuis voor een leven vanuit een koffer in huizen van mensen die op vakantie zijn. Die vrijheid en avontuur bevallen uitstekend. Over haar proces van loslaten en thuiskomen bij jezelf schreef ze een boek. 

14 juli 2018

Op een frisse lenteochtend wandel ik met mijn rode koffer van gemiddelde grootte door een voor mij nog onbekende stad in Nederland. Onderweg naar mijn nieuwe huis. Twee weken geleden heb ik de sleutel gekregen van de plek die ik hier ga bewonen.

9 juli 2018

Een pot pindakaas, een flesje olijfolie en haar eigen kussen. Meer heeft Iris Schlagwein niet nodig om zich ergens thuis te voelen. Als huisoppas woont deze moderne nomade elke drie weken ergens anders. In ruil voor dat onderdak neemt ze de post, de planten en/of de poezen onder haar vleugels.

24 mei 2018

Waarom heb je een eigen woning nodig om je thuis te voelen? Iris Schlagwein vraagt het regelmatig als men weer eens verbaasd reageert omdat ze kan leven zoals ze leeft. Iris woont nu drie weken in Den Haag, straks verhuist ze voor veertien dagen naar Brugge.

18 mei 2018

Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 14: Iris Schlagwein (31).

Flow 2 – 2018

Wat ben je aan het doen? “Ik pas op de huizen, inclusief poezen, parkieten, goudvissen en planten, van mensen die op vakantie zijn. De ene keer zit ik in een oud huis met tuin, dan weer in een Vinexwijk of een appartement in het centrum.” 

Grazia 06 – 2018

Een dik salaris, succes en aanzien: Joshua en Ryan van the Minimalists hadden alles, maar waren niet happy. Ze verruilden hun snelle levens voor een betekenisvol bestaan en vonden het geluk. En zo doe jij dat ook. 

27 mei 2017

Zeven jaar geleden was Iris Schlagwein (30) alle hoge eisen die ze aan zichzelf stelde helemaal zat: wat was nou écht belangrijk? Nu heeft ze geen eigen huis meer en leeft ze uit een koffer en een sporttas. “Maar mijn eigen olijfolie, pindakaas, laptop en kussen neem ik altijd mee.”

Podcasts / radio

Podcast met Jelmer de Boer

Jelmer de Boer: “Iris heeft geen huis maar is niet dakloos. Ze past al een aantal jaar op huizen van anderen en heeft zo enorm lage woonlasten. Dat geeft haar best wat vrijheid. Dus daarom praten we erover.”

Podcast VPRO radio

Lotte van Gaalen: “Een driedelige radioserie over je plek in het gezin. Hoe is het om als oudste op te groeien? Wat betekent het om geen broers of zussen te hebben? En hoe beleven jongste kinderen hun positie?” 

26 juli 2018

[vanaf 16.55 minuten] ‘Een eigen huis, een plek onder de zon’, voor veel mensen toch de waarheid als een koe, maar niet voor Iris Schlagwein. Zij heeft al een aantal jaar geen eigen huis meer en ze woont steeds in een ander oppashuis.

Blogs

6 juli 2018

Voor de meeste mensen is ‘een huis’ wel een dingetje. En dat geldt ook voor mensen in de Financial Independence-community. Koop je een huis? Huur je het? Los je de hypotheek versneld af of juist niet? Koop je iets groots, of houd je het bewust klein? Het zijn zomaar een paar van de vragen die dan bij me opkomen. Maar wat als je helemaal geen huis hebt?

15 juni 2018

Het lijkt te mooi om waar te zijn en in de praktijk is het dat vaak ook: een 4-urige werkweek. Maar daar gaat het dan ook niet om. Het gaat om een vrij leven. Minder stress en meer tijd voor jezelf. Locatie-onafhankelijk kunnen zijn en vooral niet in het keurslijf van een 9 tot 5 kantoorleven. Maar hoe?

Video

Woon-achtig

Vier vloggers over woningnood

Generatie Y verkeert in woningnood. Het vinden van een betaalbare woning is haast onmogelijk geworden voor twintigers en dertigers. Welke oplossingen vinden zij hiervoor? In deze video laten een aantal vloggers zien hoe wonen óók kan. 

Reportage door Manon Hessels en Nynke Vermaat. Bekijk hier de pagina over Woon-achtig.

Zonder Meer

Maakt minimalisme gelukkig?

Huisoppas Iris Schlagwein (31) hopt van plek naar plek. Met haar handbagage koffer woont ze om de zoveel weken ergens anders. ,,Telkens weer in een nieuwe omgeving zijn en nieuwe mensen en plekken leren kennen, heerlijk.’

Deze video is gemaakt als onderdeel van het afstudeerproject van Milou Tautz. Zij vroeg zich af: is minimalisme meer dan alleen het kopen van minder spullen? En maakt het echt gelukkiger? Bekijk hier de pagina over Zonder Meer

Lezers over 'Thuis zonder huis'

Meer over ‘Thuis zonder huis‘.