Ga je binnenkort op vakantie en vind je het geen fijn idee dat je huis onbewoond achter blijft?

Ik pas op je huis als jij weg bent

Met gesloten beurzen

We zorgen voor een win-winsituatie!

Wat is ‘huis-oppassen’ precies?

Kort gezegd: ik woon in het huis van iemand anders, als diegene op vakantie is. Het is een mooie deal voor ons beiden, ik heb een plek om te verblijven en de huiseigenaar kan met een gerust hart op vakantie gaan. Ik zorg voor planten, post en pakketjes. Voor kleine (liefst ongevaarlijke) huisdieren en de vuilnisbakken. Dit huis-oppassen is begonnen uit noodzaak. Maar het beviel me zo goed dat ik voorlopig nog niet op zoek ga naar een eigen woning. Lees hoe het begon op Huisoppassen: hoe ik leef zonder eigen huis.

Waarom woon ik in andermans huis?

Op dit moment bezit ik geen eigen huis en heb ik maar weinig spullen. Er staan regelmatig huizen voor een korte periode leeg, dus ik dacht ‘1+1=2, het toppunt van lichter leven!’. Omdat ik werk als opruimcoach zie ik het vooral als een leuk avontuur. Een onderzoek naar spullen en bezit. Het raakt verschillende thema’s: vertrouwen, veiligheid, geven & delen, consuminderen, minimalisme, duurzaamheid, identiteit en een hoop liefde. Het uitgebreide verhaal over onze deelcultuur vind je op het blog: Huisoppas? Dat moet een generatie Y zijn.


Hoe gaat het in z’n werk?

Meestal zet ik twee of drie weken voordat ik een nieuw huis zoek, een oproep op Facebook. Zo kom ik via via in contact met huiseigenaren die interesse hebben. We maken telefonisch kennis en stemmen voor beide kanten de wensen af. Een paar dagen voordat de vakantie ingaat kom ik langs voor een kleine rondleiding en om de sleutel op te halen. Dat vind ik altijd een heel leuk moment, omdat iemand echt met andere ogen naar zijn huis gaat kijken! De vakantieganger legt vaak nog een briefje neer met o.a. de wificode en de bijzonderheden van het huis.

Wat kost het?

Ik zoek altijd naar een afspraak zodat beide partijen blij zijn! Meestal betekent dit dat we met gesloten beurzen een win-winsituatie vinden. In sommige gevallen komt het voor dat er toch sprake is van een kleine vergoeding, bijvoorbeeld bij een verblijf langer dan twee maanden. Mensen die hun huis openstellen zijn vaak bewuste levensgenieters die het leuk vinden om hun bezit te delen.

Wat gebeurt er als ik geen huis vind?

Ik heb er veel vertrouwen in dat er altijd wel een leuk huis op m’n pad komt! Ben niet bang dat ik een nachtje onder een brug hoef te slapen. Tot nu toe is het wonderbaarlijk genoeg altijd goed gekomen en sluiten de data altijd perfect op elkaar aan. Lees hier meer over op mijn blog: Chaos? Het komt altijd goed.
Natuurlijk ben ik niet van plan dit voor altijd te doen. Uiteindelijk zou ik graag in Scheveningen wonen, ik hou erg van de zee! Maar nu geniet ik van dit avontuur. Elke keer een nieuw park om in te sporten, een nieuwe supermarkt en nieuwe routes. Past perfect bij mijn leven nu.

Ervaringen van de huis-eigenaren


Annemieke & Bas, Noordwijk

Iris heeft tijdens onze zomervakantie 3 weken op ons huis gepast. Erg prettig om te weten dat er iemand een oogje in het zeil houdt, de plantjes verzorgd, de vuilnisbakken buiten zet en de post sorteert. Ik heb het als zeer prettig ervaren!

Mary & Paul, Voorhout

Iris verbleef juni 2016 twee weken in ons huis en nam gelijk de zorg voor onze kat, parkiet en kippen op zich. We deelden graag ons heerlijke stekje met grote tuin. Wij waren met een gerust hart op vakantie en Iris had ons huis ( en tevreden dieren) goed verzorgd.

Vicky & Bram, Den Haag

Wij wonen samen met twee katten. Toen Iris op ons huisje paste wisten wij dat zij genoeg aandacht kregen en dat gaf rust. We merkten het ook direct toen we terug kwamen. Normaal zijn de katten nog 1 of 2 dagen boos op ons en willen ze ons niet aankijken! Maar omdat Iris ze goed verzorgd had waren ze zelfs blij om ons te zien na de vakantie! Ze had nog een heel lief kaartje en een bloemetje achtergelaten wat wij tevens erg waardeerden. Al met al is het goed bevallen!

Nina, Noordwijkerhout

Dankzij Iris konden we ons huis met een gerust hart een maand lang achter laten. Heel fijn dat er voor onze planten werd gezorgd en toen we na een lange reis terugkwamen stond er een heerlijke verrassing voor ons klaar, dat was fijn thuiskomen!

Maarten & Vanessa, Leiden

Iris heeft afgelopen oktober op ons huis gepast. Fijn dat ons huis niet voor niets leegstaat maar dat iemand er gebruik van kan maken!

Jan & Annemieke, Noordwijk

Terwijl wij op vakantie waren heeft Iris op ons huis gepast. Voor ons een fijn idee om te weten dat er iemand in ons huis was. Bij terugkomst een superschoon huis en een heerlijk schoon opgemaakt bed. Voor herhaling vatbaar.

Nellianna, Brielle

We vonden ons huis netter terug dan achtergelaten. Poezen Ayla en Juni zagen er tevreden uit. Het gaf mij veel rust om zo nog meer van onze vakantie te kunnen genieten!

Annelies, Leiden

Iris heeft 4 weken op mijn huis en kat gepast. Toen ik terugkwam was mijn huis superschoon. Ik vond het een prettige ervaring en mijn kat ook! Ik zou het zeker aanraden!


Ik heb nu in
0
oppashuizen gewoond

Met heel veel dank aan: Roos & Tim, Manon, Denise, Tom, Mary & Paul, Annemieke & Bas, Nina & Maarten, Carolien & Michiel, Maarten & Vanessa, Vicky & Bram, Henriette & Dick, Annemieke & Jan, Nellianna & Kenneth, Annelies, Kim, Rens & Roos en Pernilla voor hun vertrouwen, vrijgevigheid en het uitlenen van hun huis.

Over huisdieren

Helaas pas ik niet op honden of dieren die speciale zorg nodig hebben. Ik heb onregelmatige werktijden en daarom ben ik soms van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat weg. Ik kan dus niet garanderen dat ik het beestje genoeg aandacht kan geven. Bij katten, kippen, parkieten en goudvissen ligt dat toch weer iets anders.

Praktische zaken

Ik heb ondertussen in heel wat huizen gewoond, en de ervaring leert dat er zelden iets heel erg misgaat. Voor de volledigheid wil ik noemen dat het een afspraak is die op vertrouwen gebaseerd is. Ik behandel jouw huis als mijn eigen huis, dat betekent dat ik de verwarming laag zet en de deuren en ramen check als ik de deur uit ga. Mocht er onverhoopt toch ingebroken worden, iets gebeuren met een huisdier of iets anders vervelends, ben ik daar niet aansprakelijk voor. Wat betreft kleinere zaken: een ongeluk zit in een klein hoekje. Daar is hopelijk begrip voor. Ik heb een goede aansprakelijkheidsverzekering dus ik vertrouw erop dat we er bij problemen in alle redelijkheid samen uitkomen.

Ben jij op zoek naar een huisoppas?

Spreekt mijn verhaal je aan en heb jij al een reis geboekt staan? Je kunt me mailen op info@ruimjelevenop.nl, bellen of whatsappen op 06-30874147. Benieuwd hoe ik als opruimcoach naar jouw huis zal kijken? Wat ik zoal meeneem en hoe ik het vind om te wonen tussen andermans spullen? Bijvoorbeeld als ik het zout of een schaar niet kan vinden…? Lees het hier: Wonen tussen andermans spullen