Ga je binnenkort op vakantie en vind je het geen fijn idee dat je huis onbewoond achter blijft?

Ik pas op je huis terwijl jij ontspannen vakantie viert

Ook voor katten ben ik erg lief

Ik zorg voor inbraakpreventie, post & planten

Lees mijn boek over mijn lifestyle: Thuis zonder huis

Wat is ‘huis-oppassen’ precies?

Kort gezegd: ik heb geen eigen woning en woon in het huis van iemand anders, als diegene op vakantie is. Dit doe ik sinds april 2016. Het is een mooie deal voor ons beiden, ik heb een plek om te verblijven en de huiseigenaar kan met een gerust hart op vakantie gaan. Ik zorg voor planten, post en pakketjes. Voor kleine (liefst ongevaarlijke) huisdieren en de vuilnisbakken. Dit huis-oppassen is begonnen uit noodzaak, maar het bevalt me zo goed dat ik voorlopig niet op zoek ga naar een eigen huis. Lees hier hoe het begon: Huisoppassen: hoe ik leef zonder eigen huis.


interview over minimalistisch leven

Lees hier het interview in
VROUW magazine

Waarom woon ik in andermans huis?

Ik heb maar weinig spullen en hou van verandering en vrijheid. Huizen zijn niet 24/7 bewoond en ik maak graag gebruik van de ruimte als die vrij is. Omdat ik werk als opruimcoach zie ik het vooral als een leuk avontuur. Een onderzoek naar spullen en bezit. Het raakt verschillende thema’s: vertrouwen, veiligheid, geven & delen, consuminderen, minimalisme, duurzaamheid, identiteit en een hoop liefde. Een uitgebreid verhaal over deze vorm van deelcultuur vind je op mijn blog Huisoppas? Dat moet een generatie Y zijn.

Korte film van VPRO

Hieronder de video van VPRO waarin ik één van de vier vloggers ben, die laten zien hoe wonen ook kan. Want waarom zou je gaan huren als je een tent op kunt zetten? Of als je op allerlei plekken kunt wonen door op huizen te passen?

Hoe gaat het in z’n werk?

Meestal zet ik twee of drie weken voordat ik een nieuw huis zoek, een oproep op Facebook. Zo kom ik via via in contact met huiseigenaren die interesse hebben. Ondertussen word ik ook vaak benaderd, zonder dat ik een oproep plaats. We maken een afspraak om kennis te maken en stemmen voor beide kanten de wensen af. Een paar dagen voordat de vakantie ingaat kom ik langs voor een kleine rondleiding en om de sleutel op te halen. Dat vind ik altijd een heel leuk moment, omdat iemand echt met andere ogen naar zijn huis gaat kijken. De vakantieganger legt vaak nog een briefje neer met bijvoorbeeld de wifi-code en de bijzonderheden van het huis.


Wat kost het?

Een huisdier onderbrengen in een pension is behoorlijk prijzig. Laten we het zo afspreken dat beide partijen blij zijn. Meestal betekent dit dat we met gesloten beurzen een win-winsituatie vinden. Mensen die hun huis openstellen zijn vaak levensgenieters die het leuk vinden om hun bezit te delen. Die het belangrijk vinden dat hun huis veilig achterblijft, daarom is het voor hen geen probleem om geen ‘winst’ te maken op mijn verblijf.

Wat gebeurt er als ik geen huis vind?

Ik heb er veel vertrouwen in dat er altijd een leuk huis op m’n pad komt. Ben niet bang dat ik een nachtje onder een brug hoef te slapen. Tot nu toe is het altijd goed gekomen en sluiten de data perfect op elkaar aan. Lees er meer over in het blog: Chaos? Het komt altijd goed.
Ik ben niet van plan dit voor altijd te doen, uiteindelijk zou ik graag in Scheveningen wonen, ik hou erg van de zee. Maar nu geniet ik van dit avontuur. Elke keer een nieuw park om in te sporten, een nieuwe supermarkt en nieuwe routes. Past perfect bij mijn leven nu.

Ervaringen van de huis-eigenarenIk heb nu in
0
oppashuizen gewoond

Met heel veel dank aan: Roos & Tim, Manon, Denise, Tom, Mary & Paul, Annemieke & Bas, Nina & Maarten, Carolien & Michiel, Maarten & Vanessa, Vicky & Bram, Henriette & Dick, Annemieke & Jan, Nellianna & Kenneth, Annelies, Kim, Rens & Roos, Pernilla, Nienke & Mario, Lotte & Chiel, Diana, José & Bob, Debora & Joost, Emma & Ron, Louise & Jasper voor hun vertrouwen, vrijgevigheid en het uitlenen van hun huis.

Annemieke & Bas, Noordwijk

Iris heeft tijdens onze zomervakantie 3 weken op ons huis gepast. Erg prettig om te weten dat er iemand een oogje in het zeil houdt, de plantjes verzorgd, de vuilnisbakken buiten zet en de post sorteert. Ik heb het als zeer prettig ervaren!

Nellianna, Brielle

We vonden ons huis netter terug dan achtergelaten. Poezen Ayla en Juni zagen er tevreden uit. Het gaf mij veel rust om zo nog meer van onze vakantie te kunnen genieten!

Mary & Paul, Voorhout

Iris verbleef juni 2016 twee weken in ons huis en nam gelijk de zorg voor onze kat, parkiet en kippen op zich. We deelden graag ons heerlijke stekje met grote tuin. Wij waren met een gerust hart op vakantie en Iris had ons huis ( en tevreden dieren) goed verzorgd.

Maarten & Vanessa, Leiden

Iris heeft afgelopen oktober op ons huis gepast. Fijn dat ons huis niet voor niets leegstaat maar dat iemand er gebruik van kan maken!

Vicky & Bram, Den Haag

Wij wonen samen met twee katten. Toen Iris op ons huisje paste wisten wij dat zij genoeg aandacht kregen en dat gaf rust. We merkten het ook direct toen we terug kwamen. Normaal zijn de katten nog 1 of 2 dagen boos op ons en willen ze ons niet aankijken! Maar omdat Iris ze goed verzorgd had waren ze zelfs blij om ons te zien na de vakantie. Ze had nog een heel lief kaartje en een bloemetje achtergelaten wat wij ook erg waardeerden.

Nina, Noordwijkerhout

Dankzij Iris konden we ons huis met een gerust hart een maand lang achter laten. Heel fijn dat er voor onze planten werd gezorgd en toen we na een lange reis terugkwamen stond er een heerlijke verrassing voor ons klaar, dat was fijn thuiskomen!

Annelies, Leiden

Iris heeft 4 weken op mijn huis en kat gepast. Toen ik terugkwam was mijn huis superschoon. Ik vond het een prettige ervaring en mijn kat ook! Ik zou het zeker aanraden!

Lotte & Chiel, Den Haag

Wij gingen heerlijk zorgeloos op vakantie in de wetenschap dat Iris onze kat gezelschap hield en onze plantjes verzorgde. En bij thuiskomst stond er zelfs een verse appeltaart op ons te wachten! Het is ook heel leuk om te ervaren dat iemand anders van je huis geniet terwijl jij weg bent. Ik raad het iedereen aan!

Jan & Annemieke, Noordwijk

Terwijl wij op vakantie waren heeft Iris op ons huis gepast. Voor ons een fijn idee om te weten dat er iemand in ons huis was. Bij terugkomst een superschoon huis en een heerlijk schoon opgemaakt bed. Voor herhaling vatbaar.

Pernilla, Utrecht

Het is soms bijna lastig, zoals ik ben gehecht aan mijn huis. Ik vind het maar niks om weg te gaan! Iris gaf direct het vertrouwen dat ik me niet druk hoefde te maken. Vervolgens terugkomen in een schoon huis, voorzien van een verslagje van de ervaringen en ontdekkingen, hebben dat vertrouwen alleen maar bevestigd. Wanneer kom je weer?!

Nienke & Mario, Utrecht

Tijdens onze vakantie was het een fijn idee dat Iris op ons huis en de poesjes paste. De poesjes waren duidelijk ook blij met de zorg en aandacht van Iris! En iets lekkers vinden bij thuiskomst is een leuke bonus. Kom je onze volgende vakantie weer?

Diana, Den Haag

Iris heeft maar liefst 3 maanden in mijn woning gewoond en op mijn kat Toby gepast. Ik heb 3 maanden lang zonder zorgen kunnen reizen. Heerlijk! En ik ben nog nooit zo prettig teruggekomen van een lange reis als nu. Mijn huis was schoon en netjes en er stond zelfs een mooie plant op de tafel met wat lekkers. Ik weet dat het ook anders kan, dit was heerlijk thuiskomen. En Toby zag er ook gelukkig en gezond uit! Mocht ik ooit weer lange tijd weggaan, dan hoop ik dat Iris weer beschikbaar is.

Emma & Ron, Leiden

Perfecte oplossing voor ons! Iris is mijn oude buurmeisje, we hadden elkaar al jaren niet gezien of gesproken, maar toch gaf het een soort veilig en vertrouwd gevoel dat zij 3 weken op ons appartement en poes zou passen. Een paar weken voor onze vakantie is Iris bij ons langs geweest voor de ‘praktische zaken’ en wederzijdse verwachtingen. Met een gerust hart komen wij van onze vakantie genieten. Tijdens de vakantie kregen we af en toe een update en foto van onze poes. Bij thuiskomst was alles schoon en netjes opgeruimd. Het is ons zo goed bevallen dat we Iris voor maart 2018 weer hebben ‘geboekt’.

Over huisdieren

Helaas pas ik niet op honden of dieren die speciale zorg nodig hebben. Ik heb onregelmatige werktijden en daarom ben ik soms van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat weg. Ik kan dus niet garanderen dat ik het beestje genoeg aandacht kan geven. Bij katten, kippen, parkieten en goudvissen ligt dat toch weer iets anders.

Praktische zaken

Ik heb ondertussen in heel wat huizen gewoond, en de ervaring leert dat er zelden iets heel erg misgaat. Voor de volledigheid wil ik noemen dat het een afspraak is die op vertrouwen gebaseerd is. Ik behandel jouw huis als mijn eigen huis, dat betekent dat ik de verwarming laag zet en de deuren en ramen check als ik de deur uit ga. Mocht er onverhoopt toch ingebroken worden, iets gebeuren met een huisdier of iets anders vervelends, ben ik daar niet aansprakelijk voor. Wat betreft kleinere zaken: een ongeluk zit in een klein hoekje. Daar is hopelijk begrip voor. Ik heb een goede aansprakelijkheidsverzekering dus ik vertrouw erop dat we er bij problemen in alle redelijkheid samen uitkomen.

Ben jij op zoek naar een huisoppas?

Spreekt mijn verhaal je aan en heb jij al een reis geboekt staan? Je kunt me mailen op info@ruimjelevenop.nl, bellen of whatsappen op 06-30874147.

Benieuwd hoe ik als opruimcoach naar jouw huis zal kijken? Wat ik zoal meeneem en hoe ik het vind om te wonen tussen andermans spullen? Lees het hier: Wonen tussen andermans spullen