Thuis

Over het loslaten van zekerheden en thuiskomen bij jezelf

Sinds april 2016 heb ik geen huis meer. Ik woon om de paar weken in een ander huis, als huisoppas. Mensen vragen: Hoe voel je je ‘thuis’? Hoe doe je dat met werk en geld? Ben je nooit bang om geen huis te hebben?

Negen jaar geleden was ik volledig opgebrand, nu leid ik een ontspannen, vrij leven. Ik voel me thuis in mezelf, wat er om me heen ook verandert. Lees wat mijn geheim is voor een zorgeloos leven.

Zowel als boek als e-book beschikbaar. Betaal gemakkelijk via Ideal. Geen verzendkosten. Voor 16.00 uur besteld, is morgen geleverd. 

Reacties van lezers:

Dit boek is interessant voor je als jij:

 • Best gelukkig bent maar toch niet echt tot rust kan komen
 • Op een punt in je leven bent aangekomen, waar je eigenlijk niet wilt zijn
 • Elke dag moe opstaat en vaak met tegenzin naar afspraken gaat - ook de leuke
 • Hoge verwachtingen van jezelf en van anderen hebt
 • Liever alles zelf oplost in plaats van dat je hulp vraagt
 • Helemaal klaar bent met vriendschappen en relaties die energie kosten
 • Meer vertrouwen wil voelen in de keuzes die je maakt

Schrijfster Iris Schlagwein. Foto’s gemaakt door: Louise Boonstoppel Fotografie

In Thuis zonder huis lees je:

Waarom minder van alles gelukkiger maakt

Maar meer geld, meer gezelligheid of meer ijsjes maakt toch gelukkiger? Dat is óók waar, als je daar bewust voor kiest. En dat is nu juist waar het vaak misgaat. We voelen ons overrompeld door de hoeveelheid keuzes die we de hele dag moeten maken. Hoe vind je daarin je weg?

De paradox van vasthouden en loslaten

Het is vreemd: eerst willen we graag alles vastleggen en bewaren. En als dat eenmaal lang genoeg geduurd heeft, voelen we ons 'vast zitten' en willen we losbreken. Ik beschrijf mijn proces van loslaten en hoe ik omga met hoge verwachtingen aan de hand van grappige praktijkvoorbeelden.

Waarom huisoppassen voor mij werkt...

...en waarom jij het zeker niet hoeft te doen. Wat ik leer van het leven-zonder-huis, kun jij toepassen op een leven-met-huis. Zodat je niet van weekend naar weekend leeft en eigenlijk in dat weekend ook geen tijd hebt voor de dingen die je het liefste doet. Hoe kun je meer genieten in het dagelijks leven?

Iris’ openhartige en pure schrijfstijl is ontwapenend, confronterend en zorgt voor veel herkenning. Thuiskomen in jezelf… ik dacht dat ik voornamelijk zou lezen over het avontuur dat leidde tot een nieuwe manier van “licht” leven, maar werd overdonderd door zeer goed in te voelen pure emoties en ontwikkeling, langs Iris’ persoonlijke dalen, momenten van inzicht en dappere stappen naar verandering, losbreken van de zware ankers. 

Wat misschien wel het meest indrukwekkende is is de diepgang van het boek. Voor haar jonge leeftijd heeft Iris zware (en voor iedereen herkenbare) onderwerpen belicht op een luchtige maar rake manier. Gecombineerd met de prachtig aansluitende quotes uit de Tao Te Ching, houdt ze een spiegel op aan de lezers die eenieder op een andere manier zal voelen… maar het komt binnen. 

Helemaal in een periode waar veel mensen worstelen met de gejaagdheid van het leven, de zelfopgelegde werkdruk en zwaarte van alle materiële zaken waar we denken behoefte aan te hebben… nog maar niet te spreken van alle opgedrongen social media activiteiten, is dit boek wellicht een van de beste middelen tot zelfbezinning en realisatie dat het allemaal wat luchtiger gemaakt kan worden. 

Jan van Iperen - Indupro

“Het is zeer inspirerend hoe Iris haar leven zo heeft ingedeeld dat ze zelf de vrijheid heeft gecreëerd om te gaan en staan waar ze wil. Haar boek is zeker een aanrader voor mensen die vast zitten in het chaotische huisje-boompje-beestje denken. Verlang jij naar meer genieten van vrijheid in je denken, leven en een opgeruimd huis? Het boek heeft mij geïnspireerd om de eerste stappen te zetten naar een opgeruimd leven.”

Henri Cooiman - HEROik Transformation

Thuis zonder huis gaat ook over:

 • Dat zekerheid fijn is, behalve als je voelt dat je helemaal vast zit
 • Waarom veel spullen hebben je ongemerkt moe maakt
 • Hoe je makkelijker kunt omgaan met kritiek
 • Dat de mantel der liefde beter in de kast kan blijven
 • Waarom de oefeningen van je fysiotherapeut niet werken
 • Hoe je nee kunt zeggen zonder schuldgevoel
 • Waarom loslaten geen werkwoord is, maar mediteren wel

Waarom schreef ik dit boek?

Van een drukbezette meid met rugklachten en veel stress, veranderde ik naar een ‘moderne nomade’, die elke dag van een vrij leven geniet.
Als ik vertel dat ik geen eigen huis heb, variëren de reacties:

 •     Maar hoe doe je dat dan met al je spullen?
      (ik heb bijna geen spullen)
 •     Maar wat als je een keer geen huis hebt?
      (dan slaap ik desnoods in een hotel)
 •     Maar hoe doe je dat met werk?
      (ik werk waar ik wil)
 •     Maar ik neem aan dat je gauw iets wil gaan huren?
      (voorlopig niet van plan)
 •     Je kunt toch niet altijd zo doorgaan?
      (nee?)

Ik kan zo leven omdat ik onzekerheid prima vind.  Als ik vertel over mijn levensstijl merk ik dat veel dertigers zekerheid willen, en tegelijk snakken naar meer vrijheid. Ze weten dat het anders kan, maar niet hoe. Mijn doel is niet dat iedereen in oppashuizen gaat wonen (dat zou heel raar worden!) maar laten zien hoe jij ook wat relaxter kan omgaan met onzekerheid.

LouiseBoonstoppel_Iris-26

alle foto’s gemaakt door: Louise Boonstoppel Fotografie

Hoe werkt het bestellen?

Het boek is niet in de winkel verkrijgbaar, gelukkig is online bestellen net zo makkelijk. Bestel voor 16.00 uur en je hebt het boek morgen in huis. 

 • Betaal via Ideal, Paypal of Bancontact. De prijs is inclusief verzendkosten.
 • Ontvang het boek morgen in de brievenbus of als e-pub bestand direct in je inbox.
 • Haal inspiratie en herkenning uit mijn persoonlijke verhaal
 • Laat los wat je in de weg staat, voor meer avontuur in je leven.

Boek € 19.95, e-book € 11.95
Bestel en betaal gemakkelijk via o.a. Ideal

Ik werd geïnterviewd voor:

Wat zeggen anderen over mijn levensstijl?

 • Kim: "Jij verzamelt geen spullen, maar herinneringen. Het doet mij beseffen dat je inderdaad niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn."
 • Pernilla: "Bewonderenswaardig! Een plek om op terug te vallen hoeft niet zo veel om het lijf te hebben als we soms denken."
 • Diana: "Inspirerend en gedurfd. Het laat zien dat er zoveel mogelijk is wat je met je leven kunt doen. Er is altijd wel een oplossing."
 • Maarten: "Ik vind het super om te zien hoe licht en gemakkelijk je leeft. Super flexibel, no worries en ondertussen alles manifesteren."

schrijfster Iris Schlagwein

Ervaringsdeskundige quarterlifecrisis en koningin in veranderen. Heeft zelfs geen eigen huis meer.

“Ik wilde niet het zoveelste boek over ‘loslaten’ schrijven. Maar wel een herkenbaar verhaal waarin ik álle shit van mezelf laat zien. Hopelijk herkennen mensen zich erin en denken ze: gelukkig, ik ben niet de enige die maar wat doet. Met ‘Thuis zonder huis’ wil ik laten zien hoe je nú een leuk leven leidt, in plaats van morgen, volgende week of later.”

“Giechelen omdat sommige punten ontzettend herkenbaar zijn. Vrij en zorgeloos willen leven is iets wat iedereen wel wil, hoe leuk om te lezen dat het stapje voor stapje niet zo moeilijk hoeft te zijn.”

Shannon Roest

“Wat bijzonder dat je jouw manier hebt gevonden waar jij blij van wordt! Het inspireert mij om daar ook naar op zoek te gaan. Het is duidelijk en laagdrempelig en het leest heel vlot.”

Holly Klein Oonk

Veelgestelde vragen en meestgegeven antwoorden

Ja, en ook dan is de prijs inclusief verzendkosten. 

Vooralsnog kies ik ervoor om het boek alleen via deze website en Bol.com te verkopen, dat geeft me het meeste vrijheid. Ook voor jou is het makkelijk. Je hoeft de deur niet uit. Je bestelt voor 16.00 uur en het boek wordt de volgende dag bezorgd. Het pakketje past gewoon door de brievenbus dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Nee hoor, het pakketje past door de brievenbus dus je vindt het gewoon op je deurmat als je thuiskomt. 

Klik op e-book en doorloop de betaalprocedure. Binnen enkele minuten (en maximaal een uur) ontvang je een mail met het e-book. Mocht dat niet zo zijn, laat het me gelijk weten via info@ruimjelevenop.nl.

Voor overige vragen kun je me mailen op info@ruimjelevenop.nl. Ik beantwoord regelmatig vragen over mijn avontuurlijke leven via Instagram (@thuiszonderhuis). 

Wat kun jij loslaten?

Wat anderen van je vinden, de druk om te presteren of je eigen hoge eisen?

Het gevoel dat je niet alles uit je leven haalt, bang om te weinig geld te hebben, niemand teleur willen stellen, te weinig tijd. Pijntje hier, pijntje daar…

Nope. Niet meer voor jou, nadat je mijn boek hebt gelezen. De herkenbare voorbeelden helpen je relativeren en maken je aan het lachen. Wat zijn we toch een stelletje gekkies met z’n allen…

Betaal gemakkelijk via Ideal. Geen verzendkosten. Voor 16.00 uur besteld, is morgen geleverd.